Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 11 juni 2012

We zijn geplukte kippen

Twee maanden geleden kwam de definitie van een staatsman in één van de dialogen van Plato (± 427 - 347 v.Chr.) aan bod. Ik brak het verhaal daar af toen de al ingewikkelde definitie nog verder uitgewerkt werd. Dit is een bronnenblog, geen diep filosofisch verhaal. Vandaag komt een andere filosoof aan bod, misschien wel de merkwaardigste van allemaal, Diogenes van Sinope (404 - 323 v.Chr.), een tijdgenoot van Plato. Diogenes is de bekendste exponent van wat het cynicisme en hij leefde volgens de overlevering in Athene in een ton.


Een andere Diogenes, Diogenes Laërtius (vermoedelijk uit de 3e eeuw n.Chr.) heeft veel biografieën van antieke filosofen gepubliceerd en laat daarmee rare voorvallen niet onvermeld. Dat maakt zijn werk een dankbare bron als je op zoek bent naar interessante stukjes. Diogenes van Sinope komt in een filosofische discussie terecht. Laërtius vertelt (Levens van eminente filosofen VI.2.40):
Plato definieerde de mens als een dier, met twee benen en zonder veren, en hij kreeg daarvoor de handen op elkaar. Diogenes plukte een kip en bracht deze in de collegezaal binnen met de woorden: "Hier is de mens van Plato." Als gevolg daarvan werd aan de definitie uitgebreid met "met brede nagels."
Zo komen we verder! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten