Tot 40% extra korting op winters assortiment!

zondag 12 augustus 2012

De schurfterige eeltplekken van de keizer

Misschien wel de grootste politicus aller tijde, was de Romeinse keizer Augustus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.). Augustus was een meester in propaganda en liet zich ook tot in zijn oude dag als jonge man weergeven op portretten en standbeelden. In werkelijkheid mag het een wonder heten dat de keizer zo oud is geworden, want hij stond niet bekend om zijn smetteloze gestel. Hij zou zelfs zijn belangrijkste zeeslag bij Actium (31 v.Chr.) hebben gemist omdat hij zeeziek was.

De Romeinse biograaf Suetonius (69/70 - 140 n.Chr.) besteedt ook aandacht aan het gestel van de keizer. Hij zou een klein mannetje zijn geweest en een gebit als een fietsenrek hebben. Vervolgens vertelt hij over de huid van deze grote staatsman (Augustus 80):
Zijn lichaam zat vol vlakken, naar men verteld. Zijn borst en buik waren bezaaid met moedervlekken, die in vorm, schikking en aantal overeenkwamen met de sterren van de Ursa Maior [het sterrenstelsel Grote Beer]. Maar ook had hij nogal wat schurftige eeltplekken, die waren ontstaan door huiduitslag doordat hij zichzelf voortdurend hard afkrabde met de stigil [een ijzeren voorwerp om mee te krabben].
Suetonius blijft doorratelen over de zwakte van Augustus. Over een zwakke rechterwijsvinger, steentjes in zijn blaas, abcessen in zijn lever, kortademigheid en noem maar op. Dit is een kant van de keizer die niet zo bekend is en dat maakt hem misschien wel nog interessanter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten