Tot 40% extra korting op winters assortiment!

maandag 27 mei 2013

De bedrieger die makkelijk voor de gek te houden is

De Byzantijnse geschiedschrijver Procopius (6e eeuw n.Chr.) was, zoals eerder gezien, niet te spreken over het intellect van keizer Justinus (±450 - 527 n.Chr.). Waar Justinus nog als een idioot wordt neergezet die verder geen kwade bedoelingen had, was zijn opvolger Justinianus I (482/483 - 565 n.Chr.) uit een heel ander hout gesneden. Procopius vertelt dat de gewelddadige ontwikkelingen waarbinnen de eerder genoemde Nika Oproer te plaatsen is, in het niet vielen bij wat de keizer zijn volk aandeed (De Geheime Geschiedenis VIII.22):
[...]Maar zijn karakter kan ik niet precies beschrijven. Want deze man was zowel een schurk als eenvoudig van het pad af te brengen, het soort mensen dat men morele perverseling noemt. Hij sprak nooit uit eigen beweging de waarheid tegen de mensen waar hij mee converseerde, maar hij had achter elk woord en elke daad een bedriegelijke en slinkse bedoeling, terwijl hij op het zelfde moment zichzelf als eenvoudige prooi toonde voor hen die hem wilden misleiden.
Dit zijn van die dingen die je het beste pas ná je dood kunt publiceren, moet Procopius gedacht hebben, want als dit voor zijn dood zou zijn geweest, zou dat kort voor zijn dood geweest zijn.

Boekentip voor vandaag:
Procopius, The Secret History

Geen opmerkingen:

Een reactie posten